Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 10:39 - Исторически забележителности в България, които всеки трябва да посети
Автор: nelin4eto Категория: История   
Прочетен: 14863 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Храм-паметникът „Свети Александър Невски“ е православнацърква в София, която e катедрален храм на българския патриарх.

image
Панагюрско златно съкровище е тракийски античен златенсервиз за пиене, състоящ се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг и е открито на8 декември1949г. в района на гр. Панагюрище в местността "Мерул" от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови - тухлари и каменари по професия. Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в.пр.н.е. То се състои от 9 съда от чисто злато с тегло над 6 кг. Принадлежало на тракийски владетел и се използвало за регилиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло 6.164 кг : една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и херои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала

image
Боженци е село в Северна България. То се намира в община Габрово, Област Габрово. Село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. и е част от културните паметници на Юнеско. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането, като съществува забрана за изграждането на сгради, които не са в запазения стил на селото. Тъй като заселниците по време на турското робство са били заможни и влиятелни хора, голяма част от къщите са на два етажа (ката). Първият обикновено се използва за обор за животните, а във втория са живеели стопаните. Характерни за боженските къщи са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. Настилката на боженските улици навсякъде е единствено калдъръмена. Истинско майсторство на възрожденската архитектура представлява трикорабната базилика "Пророк Илия", където могат да се забележат куполи, скрити под скосения таван, масивни каменни стени и типичните боженски сводове. Църквата е построена през 1835 г. и влиятелните жители на селото получават разрешение да построят към нея камбанария - нещо строго забранено през робството. В долната част на църковния двор е имало килийно училище. Класно училище е построено през 1872 г. и представлява масивна сграда в началото на селото, която след това е преустроена на галерия. По предназначение, на нейният първи етаж е имало салон и библиотека, а на втория - класни стаи


image
 

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ е музей на открито и квартал на Габрово. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство.Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.

В АЕК "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.

В АЕК "Етър" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит. Част е от Стоте национални туристически обекта.
image
 

Покритият мост над река Осъм в Ловеч, свързващ новата част на града с архитектурно-историческия резерват и квартал "Вароша", е единственият по рода си на Балканския полуостров, а в цяла Европа съществуват само още три подобни моста - в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Покритият мост в Ловеч се строи няколко пъти. По сведения на пътешествениците Ами Буе, Феликс Каниц и местни документи и спомени, първият мост от 30-те г. на 19 век е отнесен от придошлата река. През 1871 г. вторият мост, построен пак от неизвестен майстор, е също отнесен от реката.

През 1874 година българския архитект Никола Фичев (познат още като Уста Кольо Фичето), по молба на ловешкия занаятчия Исмаил, построява прочутия трети покрит мост, а в строежа се включват и много от жителите на Ловеч. Мостът, който просъществува половин столетие, e бил изграден на 7 каменни устоя (от пясъчник от близкото с. Радювене) изцяло от дърво, без метални части, като при сглобките са използвани дървени клинове. Дължината му е 84 м, ширината 10 м, от които 5 м улица и разполага с 6 отвора. Горните части на каменните устои са украсени с патриотични скулптурни изображения на лъв, двуглав орел, бича на поробителя и др. Във вътрешността, от двете страни на улицата, са устроени 64 малки дюкянчета по 2,50 м. Мостът се осветява от газови фенери.


image
Тракийската гробница в Казанлък е зидана кръглокуполна гробница, която се намира в Казанлък и е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царствоСевтополис. Датирана е в края на IV в. пр. Хр. - началото на III в. пр. Хр. и от 1979 е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.
image

image
 

Ма̀дарският конник е археологически паметник, представляващ изсечен в скалите барелеф на 23 м височина от основата на отвесна скала. Намира се в североизточна България, близо до село Мадара и на 20 км от град Шумен. Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г. На 29 юни 2008 г. Мадарският конник е обявен за глобален символ на България, след проведена национална анкета.[1] Изображение на Мадарския конник ще бъде поставено на първата българска евромонета.


image
 

Храм-паметникът Шипка е създаден във връзка с драматичните исторически събития от Руско-турската освободителна война. Това събитие предизвиква редица български творци да възпеят големия подвиг на Опълчението и да увековечат делата на онези, които проливат кръвта си за да се нарече България свободна.


image
Панорама “Плевенска епопея 1877 г.” е изградена през 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на бившето бойно поле

image
 

Старо наименование на селището е Абоба. Близо до него археолози от Руския археологически институт в Цариград разкриват през 1899-1900 средновековния град Плиска или Плъсков, столица на България (Първото българско царство) от края на 7 век до около 893, когато столицата се премества в Преслав. Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславската култура. Градът е в развалини от 17 в. Според местен екскурзовод повечето камъни от крепостните стени са откраднати за изграждане на къщи.

Останките на средновековния град, който е бил обкръжен със земен ров и вал, заемат около 23 кв. км. площ: цитадела с мощни отбранителни стени, Голям дворец и Малък дворец, базилика, строена с каменни блокове. В Плиска са намерени множество останки на раннославянската и старобългарската култура. В съседство с Плиска се намира старобългарският курган в Нови Пазар.

От есента на 2006 г. резерватът има нова музейна сграда и нова експозиция.Музеят е много добре подреден с интересни възтановки и подробни табла. В близост до музея е и гробът на Карел Шкорпил, когото древната българска столица е завладяла дотам, че да поиска тя да стане негово лобно място.


image
 

Преслав е втората българска столица (от 893 до 971 година). През 971 година е превзет и ограбен от византийците. Между 11 век - 12 век е под византийско владичество, след въстанието на Иван Асен I и Теодор Петър (1185-1187) е отново крепост. Градът е възникнал през първата половина на 9 век по време на управлението на княз Борис I като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Цар Симеон I премества столицата на Първо българско царство във Велики Преслав, разположен на 30 км от старата столица Плиска. Превръща се в най-красивия и един от най-величествените градове на цяла Югоизточна Европа (епохата на българско средновековие).Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславска култура.Външният град е бил обкръжен от белокаменни стени .Конструкциите на портите, кулите и стените са подобни на тези на Плиска. Вътрешния град също е бил обкръжен със стена, където се намира комплексът на царската резиденция: монументални каменни дворци като Големия дворец и Тронната палата с колони, а също богато украсената с мозайки, мрамор и керамични икони Кръгла църква и други. Градът е забележителен за това време с канализацията си и водоснабдяването.Велики поети служили в Преславска книжовна школа са Наум Охридски, Константин Преславски,Йоан Екзарх, Презвитер Козма и други.


image
 

Параходът "Радецки" е паметен за българската история, тъй като е използван за нелегално преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България.

На 16 май и 17 май1876 "Радецки" извършва плаване към Виена и спира на редица румънски пристанища. На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и самият войвода Христо Ботев. Той връчва на капитана писмен ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй. Ултиматумът е изпълнен и четата на Христо Ботев слиза на българска земя
image
 

Рилският манастир е ставропигиаленманастир, намиращ се в Югозападна България, Област Кюстендил, община Рила. Основан е през Х век от Св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.

Рилският манастир е един от най-значимите културнипаметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.


image
 

Крепостта Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393). През Средновековието хълмът, на който е ситуирана, е изцяло застроен с жилищни и административни постройки.

image
Храмът “Рождество Христово”, построен в памет на руските воини и българските опълченци, загинали на върха по време на Руско-турската война (1877-1878) г.

image

image

image
 

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българскатанационална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.


image

 

Околчица е връх във Врачанската планина, където се намира Национален парк “Христо Ботев” (на около 20 км югоизточно от Враца). На Околчица на 2 юни1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета.

На връх Околчица през 1938 г. за увековечаване подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. В падината Йолковица, естествена канара с издълбан върху нея надпис бележи лобното място на поета-революционер. През 1947 г. кръстът на паметника е заменен с петолъчка. През 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника.

Околчица е сред Стоте национални туристически обекта. Печат има в хижа “Околчица”, която се намира на около 300 м от паметника. Ако е затворено, печат на обекта има и в къщата-музей "Баба Илийца" в село Челопек.

Всяка година на 2 юни в района се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България. На 1 юни пристигат и участниците в националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета по алеята от Козлодуйския бряг и се изгражда цял палатков лагер. Освен Ботевата алея има много други маркирани туристически маршрути. През лятото има редовен автобусен транспорт от Враца, а през останалите сезони - до село Челопек, откъдето са още 8 км.




 



Тагове:   Шипка,   Вароша,   Невски,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nelin4eto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 33665
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031